Suojamuuri

Yleisöltä

Suojamuuria rakentamaan

torstai 06.09.2007

Leena Ryhänen, rovasti, Vaasa

5757_pieni

Maaria Niemi käsitteli Pohjalaisen kolumnissaan 1.9. Maire Laasasen teosta Tulkaa, muuratkaamme muuri kaupungin ympärille. Hän kirjoitti: ”on sinänsä oivallinen teos, mutta sen volyymin olisi toivonut olevan vain suurempi. Siten, että katsojalle välittyisi muurin olemus – se suojaa, peittää tai sulkee jotain ympäriltään.”

Kun kävin Taidehallissa tutustumassa Taiteilijaseuran näyttelyyn, tuo teos haastoi minut tarttumaan muurauslastaan ja ryhtymään työhön. Olihan siinä kutsu: Tulkaa rakentakaamme… Ja muuri oli alkuvaiheessa, joten rakentajia tarvitaan. Tuo kutsu jäi mieleeni haastavana sekä yksilön että yhteisön kannalta.

Muureja on hyvin monenlaisia, on yhdistäviä ja erottavia, kestäviä ja särkyviä, suojaa tarjoavia ja taisteluun käytettäviä, vanhoja ja uusia….. On vaara, että rakennamme muurin itsemme ympärille ja jäämme yhteisön toiminnan ja turvan ulkopuolelle. Oman itsemme ympärillä oleminen erottaa meitä toisista.

Tässä kutsutaan yhteistoimin rakentamaan muuria kaikkien meidän suojaksi, niin koin. Meitä kutsutaan toimimaan kaupunkimme hyväksi niin, että kaikkien olisi turvallista asua täällä. Olisimme vapaita ikä-, kieli-, sukupuoli-, ja kansallismuureista. Ympärillämme olisi vankka turva niin, ettei meidän tarvitsisi pelätä jäävämme suojattomiksi vanhetessamme, sairastaessamme…

Tänne saapuvat voisivat tunnistaa kaupunkimme siitä, että täällä toimitaan kaikkien parhaaksi. Tämä kaupunki on kuvainnollisestikin pyrkimässä aurinkoiseksi kaupungiksi. Onhan tuo muurin alku valoisa, kestävä, lähelleen houkutteleva. Me kaikki kaupunkilaiset haluamme päästä tuollaiseen valoon ja suojaan.

Me kaupunkilaiset tarvitsemme enemmänkin kuin aineellisen ja henkisen turvan. Ne eivät riitä. Raamattu lupaa meidänkin kaupungillemme: Sinun turvasi on ikiaikojen Jumala, sinua kantavat ikuiset käsivarret, ja Jesajan kirjassa Herra lupaa: Minun apuni on sinun muurinasi. Meitä kutsutaan myös rukousrintamaan kaupunkimme puolesta.